τοιχογραφιες παιδιων

Τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την Τέχνη (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά)

Τι είναι οι τοιχογραφίες; Πρόκειται για έργα ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων, που δημιουργούνται στον τοίχο του σχολείου με την συμμετοχή των παιδιών.

Η ιδέα μας

Έμπνευση από την Τέχνη:

Κάθε τοιχογραφία είναι αφιερωμένη σε έναν καλλιτέχνη ή σε ένα καλλιτεχνικό κίνημα. Κάνουμε βουτιά στην τεχνική και το σύμπαν του καλλιτέχνη που επιλέξαμε, και εμπνεόμαστε από αυτόν για δημιουργήσουμε τα δικά μας μοναδικά έργα. Τα σχέδια που προτείνουμε είναι συγκεκριμένα, και ειδικά σχεδιασμένα για να μπορεί να συμμετέχει ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός παιδιών στην δημιουργία ενός κοινού έργου.

Η τεχνική και το ύφος που μας χαρακτηρίζει:

Ο πιο εμφανής στόχος είναι η αλλαγή που δημιουργούμε στην όψη του σχολείου. Οι γκρίζοι τοίχοι μεταμορφώνονται σε πολύχρωμες τοιχογραφίες, μοναδικά έργα τέχνης φτιαγμένα από τα ίδια τα παιδιά, και όχι απλά σχέδια με παιδικά θέματα φτιαγμένα από έναν ενήλικα. Όλες οι τοιχογραφίες που προτείνουμε είναι βασισμένες σε μια ιστορία, σε έναν καλλιτέχνη, σε μια ιδεολογία.

Τα παιδιά μαθαίνουν βιωματικά για την τεχνική του καλλιτέχνη που έχουμε επιλέξει, μαθαίνουν για αυτόν και το έργο του. Πειραματίζονται με τα πινέλα και τα χρώματα, και εξοικειώνονται με την ζωγραφική σε κάθετη επιφάνεια.

Όλα τα παιδιά συμμετέχουν στην δημιουργία ενός κοινού έργου που αφορά όχι μόνο τους ίδιους, αλλά όλη την σχολική κοινότητα, τους γονείς τους, ακόμα και την γειτονιά τους όταν αυτό είναι ορατό και από τον δρόμο. Μια τοιχογραφία είναι ένα δημόσιο έργο που έχει διάρκεια στον χρόνο. Είναι ένα έργο που το ζούνε καθημερινά, που τους θυμίζει πάντα την στιγμή της δημιουργίας, της κοινής πράξης και την συναίσθηση της ευθύνης απέναντι σε αυτό αλλά και οποιασδήποτε δημιουργίας. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά εξοικειώνονται με τη δημοσιοποίηση και την υποστήριξη των ιδεών τους.

Δημιουργώντας ένα κοινό έργο αναπτύσσουν τις  έννοιες της αλληλοβοήθειας, του σεβασμού και της συνεργασίας. Συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους και μαθαίνουν τους κανόνες του σεβασμού στο έργο και στις επιλογές του άλλου.

Μαθαίνουν να εκφράζουν την ταυτότητα τους και το γεγονός ότι ανήκουν σε μία ομάδα. Αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για ένα καλλιτεχνικό θέμα και ότι μπορούν να δοθούν διαφορετικές λύσεις. Μέσα από την δημιουργία ενός συλλογικού έργου κρατάνε ενεργή την ανάγκη για συμμετοχή και κοινωνική ευαισθητοποίηση

Τα υλικά μας:

Όλα τα υλικά για την υλοποίηση της τοιχογραφίας τα διαθέτουμε εμείς. Τα χρώματα που επιλέγουμε είναι πρώτης κατηγορίας, με την σφραγίδα γνωστών εταιριών για να αντέχουν στον χρόνο.

Οι εμψυχωτές μας:

Ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχής στη δράση υπολογίζουμε και την ομάδα της Μικρής Ουτοπίας, η οποία αποτελείται από εξειδικευμένους πτυχιούχους εικαστικούς με εμπειρία στην εκπαίδευση και στην δημιουργία έργων μεγάλης κλίμακας.

Πως μπορείτε να συμμετέχετε;

Οι διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, μας έχουν δείξει την εμπιστοσύνη τους καλώντας μας στο σχολείο τους ή το νηπιαγωγείο τους για να δημιουργήσουμε με τα παιδιά τους τις τοιχογραφίες μας, εντός ή εκτός σχολικού ωραρίου.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας στείλουμε τις προτάσεις μας και να συζητήσουμε συγκεκριμένα για την δική σας περίπτωση, ανάλογα με τους χώρους που διαθέτετε και τον αριθμό συμμετοχής των παιδιών.

Πρακτικές πληροφορίες
  • Διάρκεια δράσηςΚάθε παιδί συμμετέχει για 2 διδακτικές ώρες στην δημιουργία της τοιχογραφίας
  • Ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 40 παιδιά
  • Ηλικίες παιδιώνΑπό Νηπιαγωγείο έως και ΣΤ’ Δημοτικού

Συνεργαζόμαστε με ιδρύματα και δήμους που θέλουν να χρηματοδοτήσουν την δράση μας σε σχολεία του δήμου τους ή της περιφέρειας τους.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας αποστείλουμε λεπτομέρειες για αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ή να σχεδιάσουμε καινούργιες δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του.

Πρακτικές πληροφορίες
  • Διάρκεια δράσης2 διδακτικές ώρες
  • Ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 20 παιδιά
  • Ηλικίες παιδιώνΑπό Νηπιαγωγείο έως και ΣΤ’ Δημοτικού