Κεντρική_gr

Το γκράφιτι, μια συνάντηση τέχνης και πολιτικής (Γυμνάσια & Λύκεια)

Tι είναι το πρόγραμμα; Η τέχνη του γκράφιτι και η πολιτικοποιημένη τέχνη των τελευταίων δεκαετιών γίνεται αφορμή για να προβληματιστούμε πάνω στη σύγχρονη κοινωνία και τις πολιτικές, ιδεολογικές και καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής μας.

Η ιδέα μας

Περιεχόμενο Προγράμματος:

«Μια εικόνα, χίλιες λέξεις», όμως πόσα συναισθήματα γεννά στον θεατή; Και πόσα από αυτά τα «ενδόμυχα» συναισθήματα επηρεάζουν συνειδητά ή ασυνείδητα της σκέψεις του; Οι μεταξοτυπίες του Δημήτρη Περδικίδη που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, μας δίνουν το έναυσμα να συζητήσουμε για τα σύμβολα που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες στη Σύγχρονη Τέχνη, και πώς αυτά συνδέονται άμεσα με την πολιτική συνθήκη της εποχής τους.

Η επαναστατική ορμή και η ανάγκη για έκφραση και για επίδραση, βγαίνει από τα στενά όρια του μουσείου και συναντάει τον δημόσιο χώρο μέσα από το Γκράφιτι.

Τη δεκαετία του ‘80 οι δρόμοι της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων αρχίζουν να γεμίζουν χρώματα, ζωγραφιές, συνθήματα και tag. Πώς αυτές οι ζωγραφιές ή τα κείμενα στους τοίχους αποκτούν δύναμη, επιρροή και αναγνωρισιμότητα;

Στο εργαστήριο αυτό θα κάνουμε μια βουτιά στα πιστεύω και τα ιδανικά μας, και θα προσπαθήσουμε με τον πιο άμεσο τρόπο να τα αποτυπώσουμε πάνω στο χαρτί. Σκοπός δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα μεγαλεπήβολο έργο πάνω σε κάποιο τοίχο, άλλα να πλησιάσουμε την ουσία και την τεχνική του γκράφιτι, και να ανακαλύψουμε πώς μπορεί να χωρέσει μια μεγάλη έννοια σε μια μόνο εικόνα ή σε μερικές μόνο λέξεις.

Στόχοι του προγράμματος:

– Εξοικείωση των μαθητών με έννοιες, σύμβολα και μορφολογικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην σύγχρονη τέχνη και το γκράφιτι
– Εξοικείωση με τη δημοσιοποίηση των ιδεών και αξιών τους και ανάπτυξη της συναίσθησης της ευθύνης
– Ανάπτυξη της παρατηρητικότητας και της ικανότητας να ακούς τον συνομιλητή σου
– Καλλιέργεια πνεύματος σεβασμού του άλλου και του διαφορετικού
– Τόνωση ενσυναίσθησης

Πως μπορείτε να συμμετέχετε;

Το πρόγραμμα υλοποιείται δωρεάν, και αποκλειστικά στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε απευθείας με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Υπεύθυνος κρατήσεων κα. Ρωμιού Ιωάννα  / Τηλέφωνο επικοινωνίας: 216-9003700

Πρακτικές πληροφορίες
  • Διάρκεια Εργαστηρίου90 λεπτά
  • Μέγιστος αριθμός συμμετοχής 40 παιδιά
  • Ηλικίες παιδιώνΤο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης