μποστανια και παιδια

Τα μποστάνια της αυλής μας πήραν μορφή

Είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που έχει ως άμεσο στόχο να φυτέψουν τα παιδιά λουλούδια, λαχανικά και αρωματικά φυτά, σε παρτέρια με διάφορα σχέδια που προτείνουμε. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια σειρά από βιωματικά και πολυαισθητηριακά παιχνίδια, που προετοιμάζουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα διάφορα είδη, να γνωρίζουν την δομή ενός φυτού και να μπορούν να διαβάζουν τις αλλαγές στην συμπεριφορά των φυτών.

Η ιδέα μας

Γιατί τα παιδιά πρέπει να καλλιεργούν την γη;

Η άμεση επαφή με την γη είναι μια αρχέγονη διαδικασία, από την οποία έχει απομακρυνθεί ο άνθρωπος στις μεγάλες πόλεις. Είναι σημαντικό τα παιδιά να βιώνουν την διαδικασία του φυτέματος από πολύ μικρές ηλικίες για να αντιλαμβάνονται άμεσα όλο τον κύκλο ζωής στην φύση.

Η κηπουρική είναι ένας ωραίος τρόπος για να αποκτήσει το παιδί περιβαλλοντική συνείδηση, εξερευνώντας τη λειτουργία της φύσης και μαθαίνοντας να φροντίζει κάτι που δεν είναι μόνο δικό του.

Ο χρόνος αυτός γίνεται επίσης η αφορμή για να προσεγγίσουμε θέματα σωστής διατροφής και θέματα που αφορούν την ισορροπία του οικοσυστήματος και της τροφικής αλυσίδας.

Επιλογή υλικών φυσικής δόμησης για το παρτέρι μας:

Όλα τα υλικά που προτείνουμε είναι υλικά και τεχνικές δόμησης, φιλικά προς το περιβάλλον.

Διαστάσεις και σχήματα μποστανιού:

Σας προτείνουμε πρωτότυπα σχήματα για τα παρτέρια σας, καθώς απεικονίζουν διάφορα απλά και παιδικά σχέδια όπως ένα ανθρωπάκι, ένα ζώο ή ένα σπίτι,

ή και γεωμετρικά σχέδια που ταιριάζουν στο σχολικό τοπίο και είναι κατάλληλα για να μπορούν να το φροντίζουν παράλληλα αρκετά παιδιά.

Οι διαστάσεις που χρησιμοποιούμε είναι κατά προσέγγιση ένα τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα πάντα με το σχήμα που θα επιλέξετε.

Επιλογή υλικών φυσικής δόμησης

Όλα τα υλικά που προτείνουμε είναι υλικά και τεχνικές δόμησης, φιλικά προς το περιβάλλον.

1κύκλος

εργαστηρίων
wood
Ξύλο

Το ποιο απλό υλικό για να δημιουργήσεις ένα παρτέρι είναι το ξύλο. Ελαφριά και εύκολη κατασκευή που δεν χρειάζεται να στεγνώσει, οπότε τα παιδιά μπορούν να φυτέψουν αμέσως.

Με τα ξύλινα παρτέρια το πρόγραμμα είναι αυτοτελές και έχει διάρκεια 1 κύκλο εργαστηρίων .

3κύκλοι

εργαστηρίων
cob
Cob

Μία από τις αρχαιότερες τεχνικές δόμησης είναι τα κομπ, ένα μείγμα άχυρου, άμμου και πηλού. Τα παιδιά ανακατεύουν τα υλικά και χτίζουν με την βοήθεια μας το παρτέρι. Τα πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι το αποτέλεσμα είναι οργανικό, μπορούμε να δώσουμε ότι σχήμα επιθυμούμε στο παρτέρι μας, και είναι τόσο ανθεκτικό που μπορεί να χρησιμεύει και ως παγκάκι στα παιδιά.

Τα παρτέρια με την τεχνική cob έχουν κάποια στάδια υλοποίησης, για αυτόν τον λόγο υλοποιούνται σε κύκλο 3 εργαστηρίων.

3κύκλοι

εργαστηρίων
cob
Γαιόσακοι

Οι γαιόσακοι είναι μια παλιά τεχνική που χρησιμοποιούνταν για ισχυρά προστατευτικά φράγματα για τον έλεγχο των πλημμυρών, ή για τη δημιουργία οχυρών από το στρατό, αλλά πολύ πρόσφατα υιοθετήθηκε ως τεχνική δόμησης στην αρχιτεκτονική.
Πρόκειται για σάκους από πολυπροπυλένιο γεμισμένους με πολύ συμπαγές χώμα, που δημιουργούν στρώσεις για να υψωθεί το παρτέρι μας σε όποιο σχήμα επιθυμούμε. Η κατασκευή μας εδώ είναι πάλι οργανική, και μας επιτρέπει να την χρησιμοποιήσουμε και για να καθόμαστε όταν κουραζόμαστε από το πολύ παιχνίδι. Τα παιδιά συμμετέχουν σε όλη την διαδικασία κατασκευής του παρτεριού.

Τα παρτέρια με την τεχνική με των γαιόσακων έχουν και αυτά όπως τα κομπ κάποια στάδια υλοποίησης, για αυτόν τον λόγο υλοποιούνται σε κύκλο 3 εργαστηρίων.

1κύκλος

εργαστηρίων
geosakoi
Πλαστικά μπουκάλια / Ανακυκλώσιμα υλικά

Μπορούμε να φτιάξουμε παρτέρι και από πλαστικά μπουκάλια. Τα παιδιά αντί να πετάξουν τα μπουκάλια τους στα σκουπίδια, τα γεμίζουν με χώμα και τοποθετώντας το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζουν ένα παρτέρι και του δίνουν όποια μορφή επιθυμούν. Και με αυτόν τον τρόπο δίνουμε χρηστικότητα σε αντικείμενα που απλά θα πετούσαμε, μειώνοντας έτσι την μόλυνση του περιβάλλοντος και δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στα παιδιά που θα βλέπουν καθημερινά τα «σκουπίδια» τους να μεταμορφώνονται σε δοχεία ζωής.

Τα παρτέρια φτιαγμένα από πλαστικά μπουκάλια μπορούν να φυτευτούν άμεσα για αυτό και το πρόγραμμα είναι αυτοτελές και έχει διάρκεια 1 κύκλο εργαστηρίων.

Πως μπορείτε να συμμετέχετε;

Μπορούμε να υλοποιήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντός ή εκτός σχολικού ωραρίου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πρακτικές πληροφορίες
  • Διάρκεια δράσης2 διδακτικές ώρες
  • Ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 20 παιδιά
  • Ηλικίες παιδιώνΑπό Νηπιαγωγείο έως και ΣΤ’ Δημοτικού

Συνεργαζόμαστε με ιδρύματα και δήμους που θέλουν να χρηματοδοτήσουν την δράση μας σε σχολεία του δήμου τους ή της περιφέρειας τους.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας αποστείλουμε λεπτομέρειες για αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ή να σχεδιάσουμε καινούργιες δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του.

Πρακτικές πληροφορίες
  • Διάρκεια δράσης2 διδακτικές ώρες
  • Ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 20 παιδιά
  • Ηλικίες παιδιώνΑπό Νηπιαγωγείο έως και ΣΤ’ Δημοτικού