
Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να ζήσεις μια ζωή;
Ένα εργαστήριο αφήγησης ιστοριών εμπνευσμένο από τα ντοκιμαντέρ του Caravan Project. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με ανθρώπινες ιστορίες που μας εμπνέουν, μας συγκινούν και μας δείχνουν μια «άλλη» στάση ζωής.
Η ιδέα μας
Τι είναι το Caravan Project:
Το Caravan Project ξεκίνησε ως ένα οδοιπορικό μίας ομάδας ερευνητών, καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών, με στόχο τη διερεύνηση, την καταγραφή και τη διάσωση ανείπωτων ανθρώπινων ιστοριών, που μπορούν να εμπνεύσουν και να συγκινήσουν με τις δυναμικές και τα νοήματα που απελευθερώνουν, και ταυτόχρονα να αναδείξουν μία διαφορετική και εμψυχωτική πλευρά της χώρας. Αποτέλεσμα της αναζήτησης αυτής ήταν η παραγωγή δώδεκα ντοκιμαντέρ, η συλλογή 40 μικροαφηγήσεων και φωτογραφικών σειρών από την απομακρυσμένη Ελλάδα.
Από τον 2014 το Caravan Project συνέχισε τη δραστηριότητά του με όχημα έναν αναδυόμενο χώρο με δύο βιοκλιματικές σκηνές yurt, και ταξίδεψε συνολικά σε έξι ελληνικές πόλεις όπου διοργάνωσε μια σειρά πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.
Περιεχόμενο του προγράμματος:
H εξιστόρηση μιας ανθρώπινης ιστορίας μέσα από το ντοκιμαντέρ, γίνεται το όχημα για να συζητηθεί η αξία των μικρών προσωπικών ιστοριών. Οι μαθητές διακρίνουν αντισυμβατικές στάσεις ζωής, ανακαλύπτοντας ανθρώπους ξεχωριστούς που επέλεξαν να διαμορφώσουν τον δικό τους δρόμο και να μείνουν σταθεροί στις αξίες τους.
Από τον ρόλο του δέκτη – θεατή περνούν σταδιακά στον ρόλο του πομπού – αφηγητή, καθώς καλούνται σε ομάδες να καταθέσουν και να διηγηθούν ιστορίες από το σχολείο, το χωριό, την πόλη τους. Το πρόγραμμα κινείται ανάμεσα στο δίπολο εικόνα – λόγος, η εικόνα γεννά λόγο και ο λόγος αποτυπώνεται σε εικόνα.
Στόχοι του προγράμματος:
– Εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της αφήγησης
– η αφήγηση ως πηγή πληροφοριών για τον «άλλο»
– Εκτίμηση διαφορετικότητας, αντισυμβατικότητας
– Αναγνώριση σημασίας αξιακού συστήματος
– Ανάπτυξη παρατηρητικότητας, ικανότητας να ακούς το συνομιλητή σου
– Καλλιέργεια πνεύματος σεβασμού του «άλλου»
– Καλλιέργεια ερευνητικού πνεύματος
– Ανάπτυξη συνεργατικών και κριτικών δεξιοτήτων
– Ανάπτυξη γλωσσικής ευχέρειας στο επίπεδο τόσο της ομιλίας όσο και της γραφής
Πως μπορείτε να συμμετέχετε;
Το πρόγραμμα υλοποιείται δωρεάν, αποκλειστικά στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Για κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε απευθείας με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Υπεύθυνος κρατήσεων κα Ρωμιού Ιωάννα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 216-9003700.
- Διάρκεια εργαστηρίου90 λεπτά
- Μέγιστος αριθμός συμμετοχής 40 παιδιά