μπλε εκδρομη

Μπλε εκδρομή

Τι είναι η μπλε εκδρομή; Είναι μια εκδρομή σε μια κοντινή παραλία της Αττικής, και έχει σκοπό να αναπτύξει την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών μέσα από περιβαλλοντικά παιχνίδια και οικολογικές δραστηριότητες.

Η ιδέα μας

Διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης:

Η περιβαλλοντική παιδεία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την φυσική και πολιτιστική επιβίωση της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά, η καλλιέργεια της αγάπης για το περιβάλλον, όπως επίσης και η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος τους για την προστασία και τη διατήρησή του, είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για μας.

Στόχος της εκδρομής είναι οι μαθητές να καταλάβουν πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες του φυσικού περιβάλλοντος, να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και παρεμβάσεις έχουν επικίνδυνες συνέπειες πάνω στο φυσικό περιβάλλον, να μάθουν πόσο πολύτιμη είναι η διαφύλαξη και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Επίσης, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και υπεύθυνη στάση απέναντι σε περιβαλλοντικά θέματα μέσα από βιωματική προσέγγιση, να ανακαλύψουν την προσωπική ευθύνη και τη δύναμη που έχει ο καθένας μας, ως ενεργός πολίτης, απέναντι στην διαμόρφωση της περιβαλλοντικής πολιτικής του κοινωνικού συνόλου.

Τι κάνουμε στην μπλε εκδρομή;

Παίζουμε περιβαλλοντικά παιχνίδια, μαζεύουμε τα σκουπίδια από την παραλία και τα χωρίζουμε σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα υλικά, δίνουμε στα παιδιά μια βάση, ένα πίνακα-καμβά, όπου ο κάθε μαθητής μπορεί να κολλήσει το ανακυκλώσιμο αντικείμενο δημιουργώντας ένα πρωτότυπο έργο τέχνης τύπου trash art (τέχνη από σκουπίδια).

Όταν ολοκληρωθεί δίνεται το έργο στους εκπαιδευτικούς για να το πάρουν μαζί τους και να το βάλουν στο σχολείο τους.

Μερικές από της παραλίες στην Αττική που προτείνουμε για το πρόγραμμα:

Παραλία Αρτέμιδας, παραλία Μπάτη στο Παλιό Φάληρο, παραλία Γλυφάδας, παραλία Βοτσαλάκια στην Καστέλλα (Πειραιάς), παραλία Μεγάλο Καβούρι.

Οι Εμψυχωτές μας:

Ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχής των παιδιών στη δράση υπολογίζουμε και την ομάδα της Μικρής Ουτοπίας, η οποία αποτελείται από εξειδικευμένους συνεργάτες με εμπειρία στις περιβαλλοντικές δράσεις.

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε;

Η μπλε εκδρομή μπορεί να υλοποιηθεί εντός ή εκτός σχολικού ωραρίου. Υποχρεωτική είναι η παρουσία ενός εκπαιδευτικού ή 2 γονέων κάθε τμήματος καθ’ όλη την διάρκεια της δράσης.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μας προτείνετε κάποια άλλη παραλία που σας ενδιαφέρει να υλοποιηθεί η δράση μας και να συζητήσουμε για περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε.

Για την συμμετοχή στην μπλε εκδρομή ζητάμε από τα παιδία να έχουν ένα μπλε στοιχείο πάνω τους.

Πρακτικές πληροφορίες
  • Διάρκεια δράσηςΗ εκδρομή έχει διάρκεια 2 ώρες, με ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα στο ενδιάμεσο για πικ νικ.
  • Ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 25 παιδιά
  • Ηλικίες παιδιώνΑπό Νηπιαγωγείο έως και ΣΤ’ Δημοτικού.

Συνεργαζόμαστε με ιδρύματα και δήμους που θέλουν να χρηματοδοτήσουν μια προσαρμοσμένη περιβαλλοντική εκδρομή ή οικολογική δραστηριότητα σε παραλίες που τους ενδιαφέρουν.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να σας συζητήσουμε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το υπάρχον περιβαλλοντικό πρόγραμμα, ή να σχεδιάσουμε εκ νέου μια εκδρομή ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Πρακτικές πληροφορίες
  • Διάρκεια δράσηςΗ εκδρομή έχει διάρκεια 2 ώρες, με ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα στο ενδιάμεσο για πικ νικ.
  • Ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 25 παιδιά
  • Ηλικίες παιδιώνΑπό Νηπιαγωγείο έως και ΣΤ’ Δημοτικού