πρασινη εκδρομη

Πράσινη εκδρομή

Επισκεπτόμαστε μικρά πάρκα και άλση κοντά στα σχολεία των μαθητών για να νιώσουν οικία και να προσεγγίσουν την φύση με βιωματικό τρόπο, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η ιδέα μας

Σκοπός μας:

Αυτή η εκδρομή έχει σχεδιαστεί για να προσεγγίσουμε μικρά πάρκα και άλση γειτονικών περιοχών, κοντά στα σπίτια των παιδιών. Σκοπός είναι να εκτιμήσουν αυτό που έχουν δίπλα τους και να δουν με καινούργια μάτια αυτό που έχουν συνηθίσει. Σημαντικό είναι να μπορούν να επιστρέψουν στα δέντρα τα οποία ανακάλυψαν μέσα από πολυαισθητηριακά παιχνίδια, και με τα οποία δημιούργησαν φιλικούς δεσμούς.

Αναμφισβήτητα μια πηγή πράσινου σε ένα αστικό τοπίο αξίζει την προσοχή μας και την φροντίδα μας, και είναι μια όμορφη αφορμή να παίξουμε με τα παιδιά γύρω από αυτές τις έννοιες σε ένα τοπίο που τους είναι οικείο.

Τι κάνουμε σε αυτήν την περιβαλλοντική εκδρομή;

Πρόκειται για μια διαδρομή στην ύπαρξη και συνύπαρξη των φυτών και των δέντρων.

Μέσα από την παρατήρηση και το βιωματικό παιχνίδι μαθαίνουμε για αυτά: Πώς τρέφονται; Γιατί τα φύλλα είναι λεπτά; Γιατί τα δέντρα είναι ακίνητα – είναι προγραμματικά ακίνητα; Πώς υπολογίζεις το ύψος ενός δέντρου; Την ηλικία του; Πόσο ζει ένα δέντρο; Πόσα φύλλα παράγει στην ζωή του; Μπορείς να ακούσεις την “καρδιά” ενός δέντρου;

Πολλές φορές θα συγκρίνουμε τα φυτά με τα ζώα και τον άνθρωπο, για να καταλάβουμε αυτούς τους οργανισμούς μέσα από τις ομοιότητες και τις διαφορές μας και να δεχτούμε την μοναδικότητα τους.

Το χειροποίητο σημειωματάριο που θα μοιράσουμε σε κάθε παιδί είναι το αρχείο που θα κρατήσουν τα παιδιά από αυτήν την εμπειρία.

Το πρόγραμμα κλείνει με μια ομαδική εφήμερη κατασκευή- land art – με υλικά που θα συλλέξουμε από το φύση γύρω μας.

Μερικά από τα άλση που υλοποιήσαμε το πρόγραμμα:

Λόφος Φιλοπάππου, άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, άλσος Νέας Σμύρνης, Αισθητικό δάσος Καισαριανής, Άλσος Βεΐκου, αλσάκι στο γήπεδο Απόλλωνα Χαλανδρίου, άλσος Χολαργού.

Οι Εμψυχωτές μας:

Ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχής των παιδιών στη δράση υπολογίζουμε και την ομάδα της Μικρής Ουτοπίας, η οποία αποτελείται από εξειδικευμένους συνεργάτες με εμπειρία στις περιβαλλοντικές δράσεις.

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε;

Η εκδρομή στο άλσος της γειτονιάς σας μπορεί να υλοποιηθεί εντός ή εκτός σχολικού ωραρίου. Υποχρεωτική είναι η παρουσία ενός εκπαιδευτικού ή 2 γονέων κάθε τμήματος καθ’ όλη την διάρκεια της δράσης.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μας προτείνετε το άλσος που σας ενδιαφέρει να υλοποιηθεί η δράση μας, και να συζητήσουμε για περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε.

Για την συμμετοχή στην πράσινη εκδρομή ζητάμε από τα παιδιά να έχουν ένα πράσινο στοιχείο πάνω τους.

Πρακτικές πληροφορίες
  • Διάρκεια δράσηςΗ εκδρομή έχει διάρκεια 2 ώρες, με ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα στο ενδιάμεσο για πικ νικ.
  • Ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 25 παιδιά
  • Ηλικίες παιδιώνΑπό Νηπιαγωγείο έως και ΣΤ’ Δημοτικού.

Συνεργαζόμαστε με ιδρύματα και δήμους που θέλουν να χρηματοδοτήσουν μια προσαρμοσμένη περιβαλλοντική εκδρομή ή οικολογική δραστηριότητα σε παραλίες που τους ενδιαφέρουν.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να σας συζητήσουμε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το υπάρχον περιβαλλοντικό πρόγραμμα, ή να σχεδιάσουμε εκ νέου μια εκδρομή ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Πρακτικές πληροφορίες
  • Διάρκεια δράσηςΗ εκδρομή έχει διάρκεια 2 ώρες, με ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα στο ενδιάμεσο για πικ νικ.
  • Ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 25 παιδιά
  • Ηλικίες παιδιώνΑπό Νηπιαγωγείο έως και ΣΤ’ Δημοτικού